НАШИТЕ БОГОСЛОВСКИ СПИСАНИЯ

Венцислав Стойков

Вероятно настоящата статия е по-добре да бъде наречена „Българска периодика с богословски характер“. Все пак реших, че мога да обединя в една кратка информираща статия издания с научен и по-популярен характер. В списъка по-долу съм включил годишниците на няколко богословски учебни заведения. Пропускам да дам сведения за вестници и списания с по-популярен религиозен характер като например в. „Зорница“, „Църковен вестник“, „Петдесятни вести“, сп. „Благовестител“, в. „Християнски вести“ или „Евангелски вестник“. Представянето по-долу е по азбучен ред.

Годишник на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“

Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ през 1923 г. и още от следващата година започва да се издава годишник. Списанието е научно. Публикуват се статии в различните сфери на богословската наука от преподаватели във факултета. Библиографско описание може да намерите тук: част 1 и част 2. Няколко броя на годишниците са достъпни тук.

Годишник на Висшия евангелски богословски институт

Първи опит да започне да издава годишник се прави през 1998 г. о няколко от преподавателите на тогава Библейска академия „Логос“, по-късно Обединен факултет на ВЕБИ. През 2007 г. има опит списание „Българско богиословие“ да се превърне в годишник на ВЕБИ, но след като тази идея се изоставя, ВЕБИ започва да издава свой годишник. Досега са излезли 8 тома в периода 2008-2016 г. В него статии публикуват не само преподаватели от института. Материалите са в различни сфери от богословската наука. По-обстойна информация историята и отделните броеве на годишника може да бъде намерена в следните статии: За брой 1-3; брой 4-5; брой 6-7; брой 8.

Богословска мисъл

Списание „Богословска мисъл“ е периодично издание на Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. То е основано през 1994 за целите на специалност „теология“ и научно направление „теология и религия“ в страната. Виж още тук.

Българско богословие

„Списание Българско богословие се издава с цел увеличаване на библейското и богословско познание в България, стимулиране на дискусия на богословски проблеми на академично ниво и разглеждане на християнската вяра през призмата и в контекста на българската култура и общество.“ (Българско богословие, бр. 2, 2000, с. 7)

Списанието е с научен характер излиза само в пет броя през 1999, 2000, 2001, 2002, 2007 г. Редакционна колегия в периода 1999-2002 г.: Чавдар Хаджиев, Венцислав Стойков и Джеймс Хопкинс. Сътрудници: Владимир Райчинов, Таня Владимирова. Броят от 2007 е замислен като начало на годишник на ВЕБИ и е с обновена редакционна колегия: Чавдар Хаджиев, Таня Петрова, Венцислав Стойков. Отговорен редактор е Мартин Райчинов. Тази идея е изоставена и през следващата година ВЕБИ публикува свой годишник с различен редакторски колектив. 

Духовна култура

От 1920 година като безплатно приложение към „Църковен вестник“ започва издаването на “Духовна култура” – тримесечно списание за религия, изкуство и наука. От 1928 година то става четиримесечно, а от 1935 година месечно списание за религия, философия, наука и изкуство. То продължава да излиза и до днес, но вече като самостоятелно, отделно и независимо от “Църковен вестник”. В него се публикуват научни и научно-популярни статии в областта на религията, философията, и най-вече на богатото ни църковно минало. Виж още тук.

Зорница

Евангелско периодично списанието (1864-1871 г.), което в последствие се трансформира във вестник „Зорница“. Това е най-старото българско списание. Статиите са по-скоро религиозно-просветни отколкото богословски. Броевете на списание Зорница могат да бъдат намерени тук. За вестник „Зорница“ вижте тук.

Теологикон

„Теологикон“ е годишник на Центъра по Систематическо богословие на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Досега има издадени 5 том (2012-2016 г.). Те са достъпни на следния адрес.

Свѣтъ

Списание „Свѣтъ“ е по-популярно, но в него също могат да бъдат намерени статии на богословска тематика. Издава се от Фондация „Покров Богородичен“. Броевете са достъпни тук.

Християнство и култура

„Християнство и култура“ е българско списание, основано през 2002 г. Първоначално списанието е издавано от Фондация „Българска наука и култура“, а от 2007 г. – от фондация „Communitas“.

Теми на изследванията, публикувани в списанието, са отношенията между религиите, отношенията между държавата и християнството, влиянието на християнството в културата и изкуството, съдбата на православието в най-новата българска история, ролята на християнството в съвременните обществени процеси и др.

Списание „Християнство и култура“ излиза в 10 броя годишно и се подготвя от два редакционни екипа. Редакционният екип с главен редактор Момчил Методиев в състав В. Домусчиева, Д. Спасов и Т. Николов подготвя шест броя и си поставя за цел да разглежда актуални и дискусионни проблеми от областта на християнството и културата. Редакционният екип с главен редактор проф. К. Янакиев в състав проф. Г. Каприев, проф. Ц. Бояджиев и Н. Трейман подготвя четири броя с академична насоченост. Броевете са достъпни тук.

Надявам се тази малка информираща статия да бъде в полза на любознателния читател. Вижте още: „Как да свалим…„.

Публикувано от Ventsislav Stoykov

I’m born in 1968, married with two children, ordained in Bulgarian Church of God. I have Bachelor in Theology (1996) from Bulgarian Evangelical Theological Institute, where later I started teaching New Testament. I also received Bachelor (2002) and Master (2011) of Classics and PhD of Philology (2017) from Sofia University.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: